By Administrator on poniedziałek, 17, lipiec 2017
Category: Nasze aktualności

Z jakich ryb uzyskiwany jest Kolagen Colway?

Często pada pytanie: Z jakich ryb uzyskiwany jest Kolagen Colway i jak są hodowane. Postanowiliśmy w tym poście wyjaśnić wszystkie kwestie związane z pozyskiwaniem surowca oraz jego hodowlą...

Ryby z których izoluje się molekuły kolagenowe tworzące potem hydrat – to tołpyga biała (Hypophthalmichthys molitrix) i tołpyga pstra (Hypophthalmichthys nobilis). Tołpygi pochodzą z Chin. Żyją wyłącznie w rzekach i jeziorach. Jest to gatunek introdukowany w wielu krajach, również w Polsce (od 1965 roku), w celu regulowania nadmiernego wzrostu fitoplanktonu, czyli po prostu do odgloniania akwenów. Ryba ta żywi się głównie planktonem i drobnym pokarmem roślinnym. Dorosłe osobniki polują czasami na robaki, mięczaki, a także małe ryby. Ale nie są one ich przysmakiem. Nigdzie w Europie nie skarmia się tołpyg paszami mogącymi rodzić wątpliwości co do ich „czystości" mikroorganicznej. Praktycznie nie ma bowiem w naszym regionie świata istotnych akwakultur (hodowli tych ryb wyłącznie na mięso spożywcze). Nie ma takiej potrzeby ekonomicznej. Odławiane nadwyżki z akwenów odglonianych przez tołpygę, zaspokajają w pełni popyt spożywczy. Szkodliwym metalem odkładającym się w organizmach ryb jest głównie rtęć. Ryb słodkowodnych jednak ten problem w żaden sposób nie dotyczy. Każda partia kolagenu jest zresztą badana wnikliwie na ewentualną zawartość metali.

„Nasze" tołpygi nie są więc „specjalnie hodowane" i na pewno nie są karmione niezdrową paszą. Żyją sobie swobodnie w akwenach, które mają odgloniać i tyle. Nadmiar się odławia. Kolagen pozyskiwany jest z tołpygi z akwenów m.in. polskich, węgierskich, ukraińskich - ale najbardziej odporny termicznie uzyskuje się z ryb żerujących w wodach cieplejszych, czyli z tołpygi bałkańskiej.

Czekamy na Twój komentarz:

{module 188}